Pressiteade

Saaremaa Kunstistuudio

1.11.2016

Reedel, 4. novembril kell 16.00 avab kunstnik Peeter Allik Saaremaa Kunstistuudios Kuressaares maali- ja graafikanäituse „Lagleparv”. Eksponeerimisele tuleb kümmekond maali ja assamblaaži, millest osa on ekstra Saaremaa näituse tarbeks sündinud ning suuremõõduline graafiline leht, näituse nimitöö.

Avamise järgselt toimub kunstnikutund, kus vestlust Peeter Allikuga juhib kuraator Reeli Kõiv. Seejärel juhendab kunstnik huvilistele linoollõike töötuba.

Peeter Allik on Saaremaa näitust tõsiselt võtnud. Kummardusena mereriigile on ta loonud segatehnikas töid, kus maalitud pindadega kõrvuti PVA liimiga konserveeritud kalad (õieti söömaaegade jäänused) ja kollaažina tema enese graafika fragmente. Pildimaailm on peeteralliklikult äraspidine ja sürreaalne. Ühest ja selget sõnumit ei ole tema kodeeritud ja iroonilise kujundikeelega töödest mõtet otsida, kuid kujutised on kirjeldatavad. Näiteks vallatleb ühel pildil Muhu (?) triibuseelikus poolakt maakera-palliga, mille peal ukerdab käpuli tilluke mehike, teisel tööl tiirleb kalapealine Kaali (?) meteoriit veel tulekerana Maa orbiidil jne. Väljas on ka “vormis vabu” naisakte.

Omaette klass on Alliku linoollõiked. Allik on teadagi meie graafikas üksikmängijast virtuoos, kes loob linoolinoa lõiketera laiusega mängeldes vorme ja ruumi. Graafiline pannoo “Lagleparv” ei ole arvutis suurendatud ja prinditud, vaid käsitsi trükitud hiiglane, kus segiläbi apokalüptilise linnuparvega paiskuvad kosmilisse ruumi lennuvõimetud inimkehad. Peeter Alliku väljapanekul on nii taevast kui maist mastaapi, kindlasti on see oma absurdihuumoriga muigamaajav ning meeli ergutav.

Peeter Allik on sündinud 1966. aastal Põltsamaal, elanud Puurmani kandis ja lõpetanud Puurmani mõisakooli 1984. aastal. Tema kunstihariduse põhi nii graafika kui maalikunsti vallas on pärit Tartu Kunstikoolist ja Tartu Ülikooli maaliosakonnast (1988-1993). Peeter Allik on esinenud näitustel alates 1980. aastate lõpust ning sadade ühis- ja grupinäituste seas on enam kui poolsada isiknäitust. Kunstirühmituse Kursi koolkond asutajaliikmena on ta olnud aktiivselt tegev rühmituse näitusetegevuses. Peeter Allik on pälvinud meie olulised kunstnikupreemiad: Ado Vabbe, Konrad Mäe ja Kristjan Raua preemia ning Kultuurkapitali aastapreemia 2006, lisaks rea peamiselt graafikakunstile keskenduvaid preemiaid nii kodus kui välismaal.

Peeter Alliku näitus jääb Saaremaa Kunstistuudios avatuks 4. detsembrini 2016.

Kõik huvilised on oodatud näituse avamisele, vestlusringi ja töötuppa!

Reeli Kõiv,
kuraator

Rohkem infot kunstniku kohta leiab: http://web.zone.ee/peeterallik/


Saaremaa Kunstistuudio Galerii on avatud tööpäevadel kell 12–19 ja laupäeval kell 11–15.

Täiendav info:

Anne Tootmaa, juhataja

tel 4533748, 5116740

Saaremaa Kunstistuudio

Lossi 5, Kuressaare

Näitusi Saaremaa Kunstistuudios toetavad Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.