“Alice Imedemaal” oli üks mu lapsepõlve lemmikraamatuid. Olin siis 11-aastane, kui raamat eesti keeles ilmus ning mäletan siiani, kui sügavat muljet see tookord mulle avaldas. Mind haaras raamatu sürreaalne, kohati ängistav atmosfäär, iselaadne tume huumor, absurdsed dialoogid. Taaskohtumine Alice’iga nüüd, pea 50 aastat hiljem oli omamoodi reis tagasi lapsepõlve.

Kirjastaja Tiina Ristimets, olles näinud ühte mu vabaloominguna valminud pilti Alice’ist, tegi ettepaneku teha koos terve raamat. See protsess kestis kokku pea kaks aastat. Algus oli raske, kõigepealt tuli luua peategelase karakter. Seda sai mitu korda muudetud, enne kui jõudsin praeguse tulemuseni. Kuna illustratsioonid on teostatud digikollaaži tehnikas, kasutasin piltide loomisel ka fotode abi.

Alice’i modelliks oli Laura Liisa, mu armas lapselaps. Põnev oli ka teiste tegelaste väljamõtlemine. Minu enda lemmikuteks on Tõuk, Irvik Kass ja Dodo. Päris suur väljakutse oli kujutada stseene, mida on enne mind joonistanud sajad tuntud kunstnikud kogu maailmas. Sellisteks on kindlasti “Küülikuurust alla”, “Jabur teelaudkond” ja “Tõugu nõuanne”. Alice’it on ju nimetatud lausa kultusraamatuks. Kõige esimesed illustratsioonid ilmusid aastal 1865, autoriks kuulus inglise kunstnik John Tenniel.

Ma arvan, et minu pilte eristab varasematest just tehnika, milles need teostatud on. Digikollaaž annab palju põnevaid võimalusi just fantaasiarikaste piltide tegemiseks. Olen lõpmata tänulik selle võimaluse eest kohtuda taas oma lapsepõlve lemmikutega. Otsustasin pildid raamatukaante vahelt välja tuua ja lasta neil näitusesaalis oma elu elada.

Made Balbat

Made Balbati näitus jääb avatuks 2022. aasta 22. jaanuarini.