MARE SAARE

Sündinud 1955 aastal Tallinnas, lõpgisel klaasikunsti osakonna juhataja, millisel postil töötab tänaseni. Mare Saare on esinenud rohkearvulistel näitustel nii kodu- kui välismaal alates 1978. aastast. 2010.etas Mare Saare 1979. aastal tollase ENSV Riikliku Kunstiinstituudi klaasikunsti erialal. Töötanud lühikest aega disainerina Kaluuga Klaasitehases Venemaal naases ta Eestisse. 1985. aastast töötab ta Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonnas. Alustanud laborandina, sai temast 1993. aasta sü aastal on ta saanud hõbemedali rahvusvahelisel näitusel Jaapanis Kanazawas, 2011. aastal hinnati tema loomingulist ja korralduslikku tegevust Kristjan Raua preemiaga.


Enim tuntud on kunstniku äärmuslikult õrnad värvirohked klaasobjektid, loodud autoritehnikas, kus sulatusvormideks kasutatakse liiva ja kvartsi. Tulemused on rikkalike komplitseeritud struktuuride ja pindadega kihilised teosed, mis tihti meenutavad lilleõisi. Üha sagedamini kasutab autor ka graveerimist. Armastus fotograafia vastu ja kirg kõike selle läbi jäädvustada on pärit juba lapsepõlvest, mil amatöörfotograafist vanaisa oma oskusi ja teadmisi tütretütrega jagas.
Oma klaasitöödes kasutab Mare Saare palju fotokujutist, töödeldes seda eelnevalt digitaalselt, sulatades tulemuse klaasile. Oma töödes defineerib kunstnik sageli erinevaid tähendusi, situatsioone, peegeldades seeläbi ümbritsevat oma käekirja ja mõtte läbi.

Rännates ja jäädvustades - fotodel, joonistel, mälus - veedab kunstnik suure osa oma vabast ajast. Mõjutused ja mälestused neilt rändudelt on leidnud visuaalse väljundi, milles peamiseks väljendusvahendiks on klaas. Tehniliste võtete paljususe läbi - sealhulgas fototrükk, klaasimaal, söövitus, sulatustehnikad - on Mare Saare töötanud välja oma autoritehnikad, millest läbilõiget näeme ka näitusel Kuressaares Saaremaa Kunstistuudio Galeriis.