Merike Christensen

 

Sündisin 24.nov.1949 Tartus. Esimesed aastad kuni 2. klassini elasin Tallinnas. Siis kolisime Mähele, kus möödus miinu lapsepõlv, kooliiga ja tudengiaeg.

Sai palju spordiga tegeletud. Ema ja isa soov oli, et tegeleksin muusikaga - klaveri mänguga. Isal oli ideaalne kuulmine, ta laulis meeskooris ja mängis hästi klaverit. Ei olnud mul erilist annet ja ka tahtmist aga ikkagi sai tambitud pilli u. 7 aastat.

Õnneks ema avastas, et lapsel on suur anne joonistada. Ei tea kas oli aga ikkagi see huvitas mind rohkem.

Pirita keskkool.

Oli palju tegemist, et vaba aega õppimiseks leida. Kuidagi sain hakkama, eriti lemmikaineid ei olnud. Lihtsalt pidi ära tegema. Alates 9. klassist hakkasin käima ERKI-s ettevalmistuskursustel. Tänu Runge Lapin Sirjele, kes oli minu klassis, tema tiris mind sinna. Ega see ka nii põnev polnud: kipsi joonistamine algul, siis igavad natüürmordid. Eksterjöörid, iterjöörid, see oli tunduvalt huvitavam,  vanalinn, kirikud seest ja väljast.

Keskkool läbi, õnneks! Kohe juuli algul eksamitele ERKI-sse.

Siis just avati disaini kateeder ja muidugi põnev. Unistasin sinna astuda. Õnneks jäin 2. kandidaadiks. Vabakuulajaks ei saanud ja nii läksin tööle keraamika tehasesse, oli väike tsehh Paldiski mnt.-l. Puudega põletati keraamikat, oli suveniirkeraamika. Oh, vot see oli huvitav. Töötasin ja jätkasin ERKI-s ettevalmistuskursustel käimist 3 korda nädalas. Jällegi kevadel andsin avalduse ja mandaattööd disaini.

Õnneks Olev Subbi ütles mulle, et mul olevat rohkem keraamiku joont. Läksin kohe ja valmistasin tööd keraamikasse.

Saingi sisse!!!

Kolm esimest aastat oli raske, huvitav, ülejäänud aja oli fantastiliselt põnev. Praktika Peterburi Lomonossovi portselani tehases. Siis Armeenia praktika muuseomid, kultuur. Siis Slovakkia puukirikud, kultuuri praktika. Siis diplomitöö – Moskva Tveri oblastis Konokovos fajansitehases.

3 kuud ääretult huvitav. Diplomitöö teema "Perekonnaseisuaktide Büroosse dekoratiivvormid". Suured seinavaagnad ja põrandavaasid.

Siis suunamine kunstikombinaat ARS-I portselanmaali ateljeesse. Jube masendus, mind ei huvitanud üldsegi mingi tükitöö, pintslitõmbamine.

Masendus aga nn  varjandid puudusid. 7-ndal aastal anti autoritiraaži kuntsniku koht. Läks inimlikumaks ja põnevamaks. Sain oma kavandeid teha. Iga kuu pidi ARSI kunstinõukogusse kavandeid ka esitama. Loomingulised komandeeringud Lätti, Stazeerimine Lvovi keraamikatehasesse.

Eriki Lõpetanud 1974

1975 Noorte kunsti näitus Tallinnas

1976 Portselani näitus Tallinnas

1977 Vaba tarbekunsti näitus Tallinnas

1977 Noorte koondise näitus Leningradis

1978 Noorte koondise näitus Tallinnas

1978 Vaba noorte kunstnike tööde näitus Tallinnas

1978 Vabariikilik portselani näitus Tallinnas

1979 Leedu, Läti ja ENSV tarbekunsti näitus Tallinnas ja Tartus

1979 Keraamilise portselani näitus Tartus

1980 Vabariiklik noorte kunstnike tööde näitus Tallinnas

1980 Balti Vabariikide kunsti näitus Riias

1980 Noorte keraamikute ja tekstiilikunstnike näitus Tartus, Võrus ,Tallinnas

1981-1982 Müüknäitused

1982 Näitus kunstnikelt rahvale Moskvas

1983 NSVL-i noorte kunstnike tööde näitus Moskvas

1986 Personalnäitus Kunstihoones Tallinnas

1990 Personalnäitus G-galeriis Tallinas